lauantai 31. toukokuuta 2014

Raparperi-marenkiunelma


 Nyt on raparperiaika parhaimmillaan. Meidän pihan raparperipuska kohottautui kohti taivasta ihan pikavauhtia, menneiden helteiden ja vesisateiden johdosta. Joten nyt täytyy sitten ottaa kaikki maku ja vitamiinit irti kyseisestä kesäherkusta. Pirkka-lehdessä oli makoisan näköisen leivonnaisen ohje, jota kokeilin. Hyvää tuli, pienellä muokkauksella kylläkin.



RAPARPERI-MARENKIUNELMA

Pohja
2½ dl vehnäjauhoja
3 rkl sokeria
1 tl vanilliinisokeria
1 tl leivinjauhetta
100 g rasvaa
1 keltuainen

Väliin
4 dl raparperia
½ dl sokeria
3/4 dl vettä
1 rkl maissitärkkelystä
2 keltuaista
nokare voita

Pinnalle
4 valkuaista
1 dl sokeria

Aloita raparperitäytteestä: Laita kattilaan raparperit paloina, sokeri ja vesi. Keitä raparperi pehmeäksi, soseuta sauvasekoittimella, jos et halua paloja lopputulokseen. Jäähdytä kädenlämpöiseksi. Sekoita maissitärkkelys pieneen tilkkaan vettä ja lisää se sekä keltuaiset seoksen joukkoon. Kuumenna kiehuvaksi kokoajan sekoittaen, kunnes seos saostuu. Lopuksi lisää nokare voita. Jätä täyte jäähtymään.
 Jatka taikinapohjan teolla: Sekoita kuivat aineet keskenään, nypi pehmennyt rasva joukkoon ja lisää lopuksi keltuainen. Painele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Esipaista 200 asteessa uunin keskitasolla n. 15 minuuttia.

Pintamarenki: Vaahdota valkuaiset ja sokeri kovaksi kiiltäväksi vaahdoksi.

Levitä esipaistetun taikinapohjan päälle täyte ja sen päälle marenkivaahto. Paista 8-10 minuuttia kunnes marenki on saanut väriä.


Marenki-raparperiyhdistelmä toimii aina, kannattaa kokeilla, jos et oo jo kokeillut. Esim. Brita-kakku on mun yks suurimmista herkuista. Sitä en ole itse ikinä edes kokeillut tehdä, koska anoppi taitaa sen teon niin hyvin, etten varmaan samanlaiseen lopputulokseen pääsisi kuitenkaan. :)

Maukkaita kahvihetkiä!


Satu



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti